Daoïstische Cape

Genieten van klassieke schoonheid of een unieke persoonlijke smaak uitdrukken. De Daoïstische cape als wand- en muurdecoratie zijn hiervoor een perfecte keuze.

Daoïstische capes worden alleen gedragen tijdens speciale ceremonies. De Daoïstische priester de drager van de cape wordt plaatsvervanger van de Keizer van China. Elke cape vertelt een uniek verhaal waarin mythologie, spiritualiteit en menselijkheid met elkaar verweven raken. Handgemaakt van zachte Chinese zijde, katoen en bewerkt met goud-zilverdraad.

Wat is daoisme?

In het daoïsme bestudeerd men Dao: de manier waarop dingen plaatsvinden, vaak vertaald met ‘de weg’, hoewel die vertaling eigenlijk naar het Boeddhistische ‘dharma ‘ verwijst. Daoïsme is een levenswijze waarin men zichzelf leert over te geven aan wat er gebeurt zonder vragen te stellen, maar niet zonder speelse nieuwsgierigheid. In dat proces wordt alles zowel kunst als wetenschap. Kunst en wetenschap dienen beiden mens en maatschappij.

Daoïsme is geworteld in de teksten van Laozi. Laozi zegt in de Daodejing o.a. dat: ‘Als de manier waarop dingen plaats vinden (Dao) passend is (dao-t) het geweldige Dao is.’ Het is in de aard van het boek uit te leggen dat niemand ooit ongelijk heeft, maar dat het aan ieder zelf is zodanig te leven dat hij of zij gelijk heeft.

Daoïsten voegen elk een detail toe aan dat beeld. Zhuangzi vertelt dat het leven een ervaring is die het gevolg is van de omgeving die we rondom onszelf opbouwen/toestaan. Zhang Sanfeng geeft aan dat geen enkele denkwijze de waarheid kan bevatten, maar een visie geeft.

Daoisme en kleding

Kleding en capes spelen een belangrijke rol in het daoïsme. Ze zijn een verlengstuk van onze persoonlijkheid en communicatie.  Als onderdeel van onze communicatie met medemens en natuur.

Daoïsme laat zien dat het bestaan op elk nivo een constructie is en door elk deel ceremonieel uit te spelen we de kracht van het leven leren begrijpen. De capes zijn in het daoïsme een ritueel attribuut. Alle decoratieve elementen op de daoïstische capes hebben een geassocieerde betekenis die bijdraagt aan de volheid en rijkheid van ons bestaan.

 

Comments are closed.