Keizerlijke Chinese gewaden

Het Victoria en Albertmuseum in Londen heeft van december 2010 t/m februari 2011 de “Keizerlijke Chinese gewaden (ook wel capes genoemd)van de Verboden Stad” geexposeerd. Deze weelderige gewaden werden door de keizers en keizerinnen van de Qing-dynastie (1644-1911) gedragen.
Daoïstische gewaden/capes uit de periode 1650-1700 zijn daar tentoongesteld.
De Daoïstische religieuze priester capes worden tijdens ceremonies gedragen door de daoïstische priesters. De symbolische afbeeldingen op de capes staan voor de weerspiegeling van het universum: de zon, de maan, de sterren en de hemelse poort. De 5 heilige bergen van het Daoïsme en overige symbolen van bloemen en dieren, waaronder de lotus, de draak, tijger en fazant staan vaak op de capes afgebeeld. De symbolen worden geïnterpreteerd voor een lang en gelukkig leven, rijkdom,  voorspoed en onsterfelijkheid.

Comments are closed.